Plav, 8-9.3. 2008.g

Ići dole

Plav, 8-9.3. 2008.g

Počalji  Faris****** taj Ned Mar 23, 2008 5:59 am

POVRATAK JEZERU

-Lokalna uprava u Plavu potpisaće vrlo brzo ugovor sa Institutom, „Jaroslav Černi“ iz Beograda o izradi „Studije opravdanoti i revitalizacije Plavskog jezera“, najavio je gradonačelnik Plava Skender Šarkinović. Rok za završetak Studije biće lo mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

-Stručnjaci iz ovog eminentnog instituta, koji je medju pet prvih te vrste u Evropi, već su boravili u Plavu, i radili na prikupljanju informacija neophodnih za izradu Stidije. Ranije smo potpisali protokol o saradnji, a ovih dana potpisaćemo Ugovor o izradi Studije – kazao je Šarkinović.

-Gradonačelnik Plava je objasnio da je studija neophodna kako bi se na osnovu nje konkurisalo kod stranih donatora za razne projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

-Studija treba da nam odgovori na pitanje šta treba raditi na zaštiti Plavskog jezera,sa okolinom, i obuhvatiće, osim jezera, još i rijeku Ljuču, kao i Grnčar, odakle potiče taj nanos koji prijeti da ugrozi jezero – kazao je Šarkinović.

-On je izrazio uvjerenje da nakon toga neće biti teško naći stranog donatora za konkretne aktivnosti na zaštiti Plavskog jezera.

- Plavsko jezero nije dobro samo opštine Plav, već i države Crne Gore, pa i šireg regiona – rekao je Šarkinović. Prema njegovim riječima krajnji cilj je adekvatna zaštita prirode, „jer se jedino zaštićena priroda može na najbolji način turistički i ekonomski valorizovati“.

-Ovo je posebno značajno zbog toga što idemo u susret značajnim državnim i medjudržavnim projektima, kao što je izgradnja auto puta od Podgorice, preko Mateševa i Andrijevice prema Srbiji. Tu je i niz drugih puteva koji su ušli u prostorni plan Crne Gore, a koji su značajni za saobraćajno otvaranje ovog kraja i njegovu turističku valorizaciju – kazao je Šarkinović.

On je dodao da će biti aktuelizivan i projekat izgradnje puta od Plava i Gusinja preko Albanije, za Podgoricu, koji bi se na Veruši vezao za aktuelni auto put Bar – Boljari..

-Za nas je najznačajniji put od Gusinja do Podgorice, dolinom rijeke Cijevne kroz Albaniju, i od toga takodje nećemo odustati, mada je ova prva varijanta sa vezivanjem na Veruši trenutno realnija, jer je dionica kroz Albaniju u toj varijanti kraća – rekao je predsjednik plavske opštine. Šarkinović je naglasio da je u prostorni plan ušao i put od Plava do Dečana preko Bogićevice, kao i da se već tokom ove godine očekuje ponovno otvaranje putnog pravca Plav – Murino – Čakor – Peć, za koji je dobijena maksimalna podrška iz susjednih opština Andrijevice i Berana.

-Sa dobrim putevima i zaštićenom prirodom treba da budemo spremni za projekte koji će maksimalno valorizovati ovo prije svega turističko područje rekao je Šarkinović.

-Plavsko jezero je jedno od najljepših glečerskih jezera u Crnoj Gori. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 9oo metara, na mjestu gdje se na dolinu rijeke Ljuče nastavlja dolina Lima. Nastalo je, kako se vjeruje, prije 24 hiljade godina otapanjem lednika sa okolinih planina. Dužine je 2l6o metara i širine l5oo metara, sa maksimalnom dubinom od devet i po metara.

- Za Plavsko jezero vezano je i vjerovanje da njegove vode imaju natprirodna svojstva u pogledu liječenja zdravstvenih problema.

-Okoline rijeke, a posebno Grnčar, nanose, medjutim, velike količine zemlje, koja prijeti da ugrozi jezero. Vjeruje se da bi ono, ukoliko ne počne hitna intervencija počela polako da odumire, i da bi nestalo za 3o do 4o godina. Predsjednik Šarkinović kaže da je zbog toga zaštita prirode, a prije svega zaštita Plavskog jezera, strateški razvojni projekat plavske opštine.

-U projekat izrade „Studije opravdanosti i revitalizacije Plavskog jezera, ušli smo partnerski sa Vladom Crne Gore, odnosno Upravom za vode, kao i njemačkom organizacijom GTZ, koja radi na izradi turističke karte i brošura sa svim prirodnim potencijalima ovog kraja. Veoma smo zadovoljni što smo našli zajednički jezik sa Institutom „Jaroslav Černi“, koji se upravo preko Plava i Plavskog jezera ponovo vraća u Crnu Goru, gdje je ranije bio jako prisutan kroz razne projekteu vezi sa regulacijopm voda – kazao je Šarkinović.
Copyright©2005
Zajednica opstina Crne Gore
avatar
Faris******
Administrator
Administrator

Broj poruka : 34
Godina : 28
Lokacija : Plav
Datum upisa : 21.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://iv-2-plav.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu