Plav, 24. 1. 2008.g.

Ići dole

Plav, 24. 1. 2008.g.

Počalji  Faris****** taj Ned Mar 23, 2008 5:47 am

Počela izrada Studije opravdanosti i revitalizacije Plavskog jezera

Projekat vrijedan 250.000 eura

Stručnjaci Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda, boravili su juče u Plavu kako bi prikupili informacije neophodne za izradu Studije opravdanosti i revitalizacije Plavskog jezera. Oni su, zajedno sa predsjednikom plavske Opštine Skenderom Šarkinovićem i njegovim saradnicima, i direktorom Uprave za vode Zoranom Jankovićem, obišli Plavsko jezero, a zatim i rijeke Ljuču i Grnčar. Predsjednik Šarkinović je kazao da zaštita prirode, prije svega zaštita Plavskog jezera, predstavlja strateški razvojni projekat plavske opštine.

Plavsko jezero svakim danom nestaje pred našim očima, a projekat njegove zaštite predstavlja infrastrukturu i osnovu za budući turistički, privredni i svaki drugi razvoj plavske opštine, i šansu da se ono na najbolji način valorizuje. Projekat je razvojna šansa opštine, i zbog toga jer će dovesti do zapošljavanja većeg broja ljudi, povećanja kvaliteta života i smanjnja iseljavanja, a time će i druge vrijedenosti ovog kraja i regiona dobiti na značaju – kazao je Šarkinović.

On je istakao da ovaj projekat nije samo od lokalnog već i državnog i međudržavnog karaktera, i dobra je osnova i podrška projektima koji su značajni u ovom regionu, a to su prije svega izgradnja puteva sa susjenom državama, Balkanski park mira, i proglašenja Prokletija za nacionalni i međudržavni park.

Direktor Zavoda za uređenje slivova Milutin Stefanović je rekao da jezero nije ekološki ugroženo, i da najveća opasnost prijeti od nanosa koji treba da se zadrži u gornjem dijelu sliva rijeka, a projektom je predviđenjo i čišćenje i revitalizacija jezera.

Danas revidiramo projektni zadatak i nadamo se da će za deset mjeseci Opština Palv imati projekat revitalizacije i zaštite Plavskog jezera. Osim jezera Institut će realizovati revitalizaciju i uređenje rijeka Grnčar i Ljuča. Radovi na izradi projektne dokumentacije će početi sredinom marta, i do kraja godine će biti urađena i spremna za strane investicije koje će sigurno prepoznati ovaj vrlo profitabilni projekat, jer Plavsko jezero nije samo turistički isplativo nego i ekonomski – rekao je Stefanović.

Direktor Zavoda za uređenje vodnih tokova Marina Babić Mladenović je istakla da je potrebno zaštiti jezero od nanosa, ali je podjednako važno i naći način zaštite tako da se ne pogoršaju uslovi životne sredine.

Ukupna vrijdnost projekta je oko 250.000 eura. Vlada Crne Gore oprediljelila je 100.000 eura, a Hidrometeorolški zavod, Uprava za nekretnine i druge institucije podržaće projekat kroz obezbjeđenje dokumentarne osnove, kroz karastarske i geodetske podloge i sve što je potrebno za izradu ovog projekta. U finansijskoj konstrukciji Opština Plav učestvuje sa 50.000 eura, u obliku materijalne podrške, a pomoć od 50.000 eura očekuje se i od GTZ. Podršku projektu kroz određene povoljnosti i olakšice pružiće i sam Institut.

Jezero može nestati za 30 godina

Slijedeći politiku Ministarstva poljoprivrede koja je usmjerena u pravcu ravnomjernog ulaganja i razvoja na sjeveru i jugu zemlje, ocijenili smo da Plavsko jezero predstavlja razvojnu šansu opštine, i da je neophodno početi sa revitalizacijom jezera, jer Plav bez Plavskog jezera u suštini ne predstavlja ništa. Po nekim predviđanjima stručnjaka, ukoliko se ne bi intervenisalo na Plavskom jezeru, ono bi polako počelo da odumire, i za 30-40 godina jezera nebi bilo – rekao je Janković.
avatar
Faris******
Administrator
Administrator

Broj poruka : 34
Godina : 28
Lokacija : Plav
Datum upisa : 21.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://iv-2-plav.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu