Ostaci starih gradova

Ići dole

Ostaci starih gradova

Počalji  Faris****** taj Ned Mar 23, 2008 6:04 am

U srednjem vijeku na ovom podrucju se nalazilo vise utvrdjenja, medju kojima su najznacajnija bila: Plavski – Dizdarev grad, Gusinjski grad, “Krsla”, Jerinin grad, Gradac i Celigrad. Vecina ovih utvrdjenja su nestala, ali su svakako interesantna za turiste i arheologe.

U oblasti kulture na podrucju Opstine postoji Javna ustanova Centar za kulturu Plav u cijem sastavu ulaze Dom kulture u Plavu, Dom kulture Milija Milacic” Murino, bioskop “Zvijezda” Gusinje i bioskop “Jedinstvo” Plav. Centar za kulturu u Plavu, kao osnovni nosioc aktivnosti u ovoj oblasti, pored prikazivanja filmova, bavi se i organizovanjem kulturno-umjetnickih programa itd. Ovoj ustanovi pripadaju gradske biblioteke u Plavu, Gusinju i Murini, ciji ukupni fond knjiga iznosi 22.000. Na podrucju opstine Plav postoje i cetiri omladinska doma (Brezojevice, Velika, Gornja Rzanica i Dolja), dok ostala naselja sa znacajnim brojem stanovnika nemaju domove za okupljanje, cak ni Mjesna zajednica Gusinja.

U narednom periodu bice neophodno obezbijediti sredstva za zatvaranje konstrukcije finansiranja izgradnje doma kulture u Gusinju, sto cini prioritet investiranja u ovoj oblasti, a takodje neophodno je obezbijediti sredstva za kompletiranje postavke – eksponata prevashodno etnografskog karaktera za zavicajni muzej u Redzepagica kuli.

Najznacajnije tradicionalne kulturno-turisticke manifestacije u Plavu su:
- Dani borovnice, skup raznih turistickih, poljoprivrednih i propagandnih manifestacija, seminara, defilea...;
- Vajarska i slikarska kolonija, odrzava se u avgustu;
- Knjizevni susreti, odrzavaju se tokom avgusta sa izlozbom likovnih stvaralaca;
- Festival narodnog melosa “Raspjevana mladost”, odrzava se u avgustu
avatar
Faris******
Administrator
Administrator

Broj poruka : 34
Godina : 28
Lokacija : Plav
Datum upisa : 21.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://iv-2-plav.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu